Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@09:36:48 GMT

جای خالی معماری خیابانی در بافت جدید شهرهای ایران

تاریخ انتشار: ۵ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۰۴۹۳۹

جای خالی معماری خیابانی در بافت جدید شهرهای ایران

ایسنا/زنجان رئیس گروه تخصصی معماری شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان گفت: متاسفانه در حال حاضر معماری خیابانی در چهره شهرهای ایران دیده نمی‌شود.

زهره ترابی شامگاه دیروز (۴ اسفندماه) در نشست خبری به مناسبت روز مهندس، اظهار کرد: در سازمان نظام مهندسی ساختمان، گروه پایش طراحی نما و سیمای ساختمان تشکیل شده و از آنجایی که نما و سیمای ساختمان محصول مولفه‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است، ساخت و ساز در هر شهری کد ژنتیکی و DNA خاصی دارد که به تولید اشکال معماری و مکانی منجر می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به اینکه گروه پایش معماری استان‌ها را به تناسب تقسیم‌بندی جمعیتی مورد بررسی قرار داده و موضوع ساخت و ساز و نما را در آن آسیب‌شناسی می‌کند، ابراز کرد: نما عنصری از معماری است که فقط متعلق به صاحب ساختمان نبوده، بلکه جزو چهره شهر بوده و در اختیار شهروندان قرار دارد، به همین منظور طراحان باید به جنبه‌های پیرامونی ساختمان نیز توجه کنند.

رئیس گروه تخصصی معماری شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان، تصریح کرد: متاسفانه در حال حاضر بسیاری از شهرهای ایران به جز محورهای تاریخی، معماری خیابانی ندارد و این مشکل به دلیل نبود دستورالعمل طراحی به وجود آمده است؛ چراکه بدون دستورالعمل طراح با خودمحوری قصد در بروز خلاقیت‌هایش دارد و ایده‌های شخصی خود را پیاده کرده و در نتیجه چهره آشوب‌زده در شهر ایجاد می‌کند.

وی در مورد شهر سلطانیه که به عنوان پایگاه جهانی شناخته شده است، بیان کرد: در این شهر مرکز مطالعات معماری ایرانی - اسلامی راه‌اندازی شده و قرار است فعالیت‌هایی در این خصوص انجام شود.

ترابی با اشاره به اینکه تهران نخستین شهری بود که موضوع ورود به بحث نما را آغاز کرد و کمیته نما در آن تشکیل شده است، عنوان کرد: در این کمیته چک‌لیست‌هایی ارائه می‌شود که به هر نمایی اجازه ساخت و ساز نمی‌دهد و محورهای خاصی برای طراحی بر اساس دستورالعمل‌های این بخش ارائه می‌کند.

نایب‌رئیس اول سازمان نظام مهندسی ساختمان استان زنجان ادامه داد: بر همین اساس در استان زنجان مصوبه کمیسیون ماده ۵ در خصوص تشکیل کمیته نما اخذ و با دانشگاه زنجان نیز قراردادی منعقد شده است و دستورالعمل‌هایی را به ‌منظور طراحی نما تدوین کردند و در اختیار شهرداری و راه و شهرسازی قرار داده‌اند و گروه تخصصی نظام مهندسی ساختمان نیز اقداماتی را در این راستا از جمله ارائه تعرفه طراحی نما بر عهده دارد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: زنجان سازمان نظام مهندسی ساختمان معماری ایرانی اسلامی استانی اجتماعی سازمان نظام مهندسی ساختمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۰۴۹۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(تصاویر) خیابانی که قرار بود شانزلیزه ایران شود

خیابان لاله‌زار قدمتی به درازای تاریخ پایتخت دارد. زمانی تنها یک باغ خارج از حصار شاه طهماسبی بود و به مرور به یکی از شلوغ‌ترین و پررفت‌وآمدترین خیابان‌های تهران تبدیل شد.

روزگاری لاله‌زار مدرن‌ترین خیابان تهران نام داشت و بسیاری از اولین تجربه‌های مدرنیته را در حافظه خود ثبت کرده است. زمانی نیز به‌عنوان خیابان فرهنگی تهران قدیم از آن یاد می‌کردند.

شواهد امر می‌گوید که لاله زار باید پیش از سال ۱۱۹۰ خورشیدی به وجود آمده باشد. در عصر قاجاریه، این باغ مکان تفریح و تفرج پادشاهان به حساب می‌آمد و در سال ۱۱۵۴ خورشیدی و دوران فتحعلی‌شاه قاجار نیز، باغ لاله زار را محل سکونت رییس هیئت اعزامی ناپلئون بناپارت در نظر گرفتند. با توسعه شهر تهران، این باغ و اراضی اطراف آن نیز جزئی از محدوده پایتخت شد و روند رو به رشد خود را با سرعت پشت سر گذاشت.

سال ۱۲۵۲ خورشیدی و در عهد ناصری، ناصرالدین شاه در سفری به فرنگ، از تماشای خیابان شانزلیزه پاریس به وجد می‌آید. در بازگشت او، باغ لاله زار ۹۰ هزار تومان فروخته می‌شود و مسیری از میان این باغ می‌کشند تا خیابانی به سبک خیابان‌های اروپایی و شبیه شانزلیزه پاریس، در طهران آن روز‌ها ساخته شود.

اولین سیم تلگراف را از باغ لاله زار کشیدند، اولین چراغ گاز تهران قدیم را در شب‌های لاله زار روشن کردند، اولین سالن سینما و اولین مغازه گل فروشی هم در همین خیابان افتتاح شد.

یک خط واگن اسبی، برای گشت‌زنی در خیابان لاله زار تدارک می‌بینند. «محله دولت» نیز در غرب باغ لاله زار، به‌عنوان جدیدترین محله مسکونی تهران، یکی از زیباترین و مصفاترین کوچه باغ‌ها و از مرغوب‌ترین اراضی شهر معرفی شد.

در دوران مشروطه، لاله‌زار اوج رونق و شکوفایی خود را پشت سر گذاشت و تا پایان عصر قاجاریه نیز، یکی از مهم‌ترین نقاط گردشگری پایتخت بود. در پایان عصر قاجار و اوایل دوره پهلوی نیز، خیابان لاله زار یا «شانزه‌لیزه تهران» نماد نوگرایی و هنر ایران را بر پیشانی داشت. خیابانی که ترکیبی از هنر و تجارت را در دل خود جای داده و تئاترها، سینماها، رستوران‌ها و ویترین مغازه‌های مختلف آن، رفت و آمد بسیاری را در این خیابان رقم می‌زد.

امروزه از آن لاله زار طهران قدیم تنها «خانه امین‌السلطان» یا «خانه و باغ اتحادیه» باقی مانده که خوشبختانه از دام تخریب رها شده و به دست مرمت و بازسازی رسیده است. خیابان لاله‌زار قدیمی که امروزه به آن قسمت جنوبی لاله‌زار می‌گویند، حد فاصل خیابان جمهوری تا میدان توپخانه را شامل می‌شود؛ میدانی که خود داستان‌های شنیدنی در خاطر دارد.

دیگر خبرها

  • نخستین سمپوزیوم تکنولوژی درطراحی و بازطراحی برگزار شد
  • (تصاویر) خیابانی که قرار بود شانزلیزه ایران شود
  • مدل‌سازی اطلاعات ساختمان (BIM) گامی به سوی یکپارچگی در معماری
  • ‌ کتاب «طراحی مدارهای منطقی» در جهاددانشگاهی قزوین منتشر شد
  • تخصیص ۲۰ میلیارد تومان برای توسعه بافت تاریخی بوشهر
  • تعیین حق‌الزحمه مهندسان اوایل هفته آینده ابلاغ خواهد شد
  • صدور پروانه‌های ساختمانی ظرف مدت ۶ماه انجام می‌شود
  • میزان افزایش حق‌الزحمه مهندسان هفته آینده اعلام می‌شود
  • معماری و شهرسازی، آلبوم هویتی یک منطقه در تاریخ است 
  • برگزاری هفتمین اجلاس شورا‌ها و شهرداری‌های مراکز استان‌ها در بوشهر